Onderdeel van Beterinzaken.nl

  • 8 / 10
55 reviews

Wat is CRM?

Wat is CRM?
CRM staat voor Costumer Relationship Management en dient om uw bedrijf te ondersteunen in interacties met klanten. Het is dus eigenlijk een klantenbeheersysteem dat u helpt in het behouden van goede relaties met klanten.

Wie gebruikt CRM?
Veel mensen denken dat CRM-systemen vooral iets zijn voor grote maatschappijen met veel klanten. Dit is echter niet waar, CRM is ook uitermate geschikt voor kleinere bedrijven. Iedereen die veel waarde hecht aan klantrelaties kan goed geholpen worden door CRM. Voor specifieke afdelingen die gebruik maken van CRM kunt u denken aan sales, marketing, klantenservice en management. Deze afdelingen kunnen ook efficiënt samenwerken doordat alle interactie met de klant wordt ingevoerd in een klantprofiel. Dit klantprofiel is door elke afdeling te raadplegen en aan te passen. Hierdoor blijft dit profiel altijd up-to-date. Doordat u altijd de juiste klant informatie paraat heeft als u in contact komt met een klant, verhoogt dit de klant tevredenheid.

Waarom is een CRM systeem winstgevend? Om een overzichtelijk beeld te geven van waar er echt voordeel uit CRM gehaald kan worden hebben we dit kort, per afdeling, voor u op een rijtje gezet. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van voordelen die CRM te bieden heeft.

CRM voor sales
Voordelen van CRM op het gebied van sales zijn dat er overtuigende salesgesprekken gevoerd kunnen worden. Doordat de informatie gedetailleerd genoteerd staat, en voor de afdelingen toegankelijk zijn, hebben de sales-agents tijdens de verkoopgesprekken alle relevante informatie bij de hand. Hier kunnen zij dan hun vragen en argumenten op baseren. CRM helpt niet alleen bij het werven van nieuwe klanten, ook helpt het bij het verkopen aan bestaande klanten. Met CRM als klantenbeheersysteem wordt er inzicht gegeven in welke klant aan welk product behoefte heeft. Cross-en upsell mogelijkheden worden dus eenvoudig geïdentificeerd. Dit is slechts een greep uit de vele voordelen die CRM voor sales te bieden heeft. Wilt u hier meer over weten? Lees dan het artikel CRM voor Sales!

CRM voor marketing
Ook op de marketingafdeling is CRM eigenlijk niet te missen. Voor marketeers is data over klanten erg waardevol omdat ze zo de juiste doelgroep kunnen bepalen. Ze kunnen inzien wie, wat, wanneer koopt en zo wordt duidelijk wat uw ideale klant is. Marketing kan door CRM perfect aansluiten op uw doelgroep. Marketeers zullen wel weten dat e-mail marketingcampagnes een van de belangrijkste kanalen zijn. Door CRM-software kan deze vorm van marketing gespecificeerd worden door segmentatie. Dit houdt in dat, door de beschikbare data, er groepen kunnen worden gemaakt in het klantenbestand. Zo worden de doelgroepen specifieker en worden klanten gericht benaderd. E-mail templates worden door het CRM-systeem ingevuld waardoor de boodschap precies bij de klant aansluit.

CRM voor klantenservice
Waarschijnlijk is het u ook wel duidelijk dat CRM met name heel geschikt is voor klantenservice. CRM-software helpt bij het op tijd reageren op klachten en een overzicht te behouden van feedback van klanten. Als een klacht te lang blijft liggen wordt er een reminder gestuurd vanuit het systeem. Tegenwoordig is social media populair, niet alleen onder consumenten, ook onder bedrijven. Veel positieve, dan wel negatieve feedback wordt in het openbaar gedeeld. Een adequate reactie is dus vereist, zeker bij negatieve berichten. Sommige CRM-software hebben speciale functionaliteiten om u te helpen deze signalen op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan dat deze software signaleert wanneer uw bedrijfsnaam in een tweet voorkomt. Zo kunt u snel en goed reageren waardoor uw reputatie in stand blijft.

CRM voor management
Voor management kan CRM-software veel bijdragen. Deze systemen bieden namelijk veel informatie die kan helpen bij de groei van uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan dat u snel kunt zien welke klanten het meeste rendement opleveren. Dit is waardevolle informatie, omdat u dan weet dat u deze klanten moet zien te behouden. Natuurlijk kan er ook gekeken worden naar klanten waar weinig rendement op wordt gehaald. Bijvoorbeeld, als een klant veel energie vraagt maar weinig oplevert kunt u de ondersteuning van kosten efficiënter richten. Hierbij kunt u denken aan meer web-support en minder telefonisch advies.

Welk CRM systeem past bij uw organisatie?
Hierboven hebben we voor u slechts een greep uit alle mogelijke voorbeelden van een CRM-systeem voor u op een rijtje gezet. Waarschijnlijk heeft u zelf al een idee gekregen wat de belangrijkste doelen zijn die u kunt behalen met een geschikt CRM-systeem. Het is echter nog geen makkelijke opgave om een geschikte CRM-software met CRM-implementatie te vinden. Er zijn veel verschillende soorten oplossingen met verschillende functionaliteiten. Deze verschillen dan weer op gebruiksvriendelijkheid en prijs. Om u hier een handje bij te helpen raden wij aan om gratis en vrijblijvend het formulier op CRMopties.nl te gebruiken. Hiermee kunt u op basis van uw branche, doelen en budget een selectie van CRM-systemen vinden die bij u en uw organisatie passen.